PROFIL
Stará známa
Monstera, veľmi obľúbená za socializmu, zažíva v poslednej dobe skutočnú renesanciu. V angličtine prezývaná aj „swiss cheese plant“, monstera je špecifická najmä svojimi deravými listami. Jej ďalšou skvelou vlastnosťou je nenáročnosť na udržiavanie a čistiace účinky. Je preto skvelým kúskom exotiky do vášho domova. Menšie rastliny rastú kompaktne, no akonáhle sa začne rozrastať, je dobré ju priviazať o tyčku, prípadne ostrihať.
Dôležité info
- Monstera je jedovatá pre domácich miláčikov.
- Rastlinka nie je náročná na starostlivosť.
STAROSTLIVOSŤ
- Monsteru umiestnite ideálne do mierneho tieňa, zvládne ale aj tmavšie kúty.
- Pôdu udržiavajte vlhkú – polievajte vždy, keď vrchná časť vyschne.
- Teplota miestnosti by sa mala pohybovať v rozmedzí 18 – 27 stupňov.
- Listy môžete pravidelne sprejovať vodou, prípadne pod kvetináč umiestnite vlhké kamienky pre zabezpečenie optimálnej vlhkosti.
- Hnojivo môžete aplikovať raz mesačne na jar a v lete.
- Pozor, v prípade panašovanej (variegated) monstery treba byť opatrnejší pri polievaní a rosení. Je to totiž taká „citlivka“ a nemá rada priveľa vody. Takisto potrebuje omnoho viac nepriameho svetla.
Vždy však majte na pamäti, že v každej domácnosti či kancelárii sú špecifické podmienky. Preto pri starostlivosti o ktorúkoľvek rastlinu nezabúdajte použiť zdravý „sedliacky“ rozum. Ak sa rastlinke niečo nepáči, dá vám vedieť. A ak si nebudete vedieť rady, pokojne sa nám ozvite!