Monstera

Čeľaď: áronovité | Pôvod: Stredná a Južná Amerika

k dispozícii ihneď

PROFIL

Monstera, veľmi obľúbená za socializmu, zažíva v poslednej dobe skutočnú renesanciu. V angličtine prezývaná aj „swiss cheese plant“, monstera je špecifická najmä svojimi deravými listami. Nenechajte sa však zmiasť, existuje z nej veľké množstvo druhov, z ktorých mnohé nemajú typické diery – fenestráciu. Ďalšou skvelou vlastnosťou väčšiny zástupcov rodu Monstera je nenáročnosť na udržiavanie a čistiace účinky. Sú preto skvelým kúskom exotiky do vášho domova.

Dôležité info

  • Monstera je jedovatá pre domácich miláčikov.
  • Rastlinka nie je náročná na starostlivosť.

STAROSTLIVOSŤ

  • Monsteru umiestnite ideálne do mierneho tieňa, zvládne ale aj tmavšie kúty. Panašované druhy a kultivary však potrebujú viac nepriameho svetla.
  • Pôdu udržiavajte vlhkú – polievajte vždy, keď vrchná časť vyschne.
  • Teplota miestnosti by sa mala pohybovať v rozmedzí 18 – 27 stupňov.
  • Listy môžete pravidelne sprejovať vodou, prípadne pod kvetináč umiestnite vlhké kamienky pre zabezpečenie optimálnej vlhkosti.
  • Hnojivo môžete aplikovať raz mesačne na jar a v lete.
  • Pozor, v prípade panašovanej (variegated) monstery treba byť opatrnejší pri polievaní a rosení. Je totiž trochu väčšia „citlivka“. 

Vždy však majte na pamäti, že v každej domácnosti či kancelárii sú špecifické podmienky. Preto pri starostlivosti o ktorúkoľvek rastlinu nezabúdajte použiť zdravý „sedliacky“ rozum. Ak sa rastlinke niečo nepáči, dá vám vedieť. A ak si nebudete vedieť rady, pokojne sa nám ozvite!

Do obchodu